Zwangerschapsklachten

Zwangerschapskwaaltjes eerste trimester

 

Vermoeidheid
Vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap kun je erg moe zijn. Veel vrouwen hebben dan ook in deze periode meer slaap nodig. Dat komt door de hormonale veranderingen, zelden is bloedarmoede de oorzaak hiervan. Zwanger zijn kost nou eenmaal veel energie. Geef als het even kan toe aan die vermoeidheid en rust wanneer het kan.

Misselijkheid
Door het HCG-hormoon kun je vooral in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap last hebben van (ochtend)-misselijkheid en overgeven. Vaak wordt het hierna minder.


Tips:

 • Eet voordat je opstaat al iets lichts zoals een cracker of een beschuitje en sta daarna rustig op. Zorg dus dat je dit op je nachtkastje hebt liggen.
 • Drink geen koffie of frisdranken met koolzuur.
 • Eet niet te vet, gasrijk of zout voedsel.
 • Eet kleine beetjes verdeeld over de dag. Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt. Vaak zie je dat je minder misselijk bent als je maag gevuld blijft.
 • Drink gember thee.

Indien je door de misselijkheid meerdere keren per dag moet overgeven en weinig kunt eten of drinken, neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan samen bekijken of er eventueel gestart moet worden met medicatie.

Gespannen borsten
Als je net zwanger bent, ondergaan je borsten een hele verandering. Ze bereiden zich voor om borstvoeding te gaan geven. Ze kunnen groter en gevoeliger worden en je tepels kunnen donkerder van kleur worden. Later in de zwangerschap kun je zelfs al wat melk gaan verliezen. Dit is normaal en hoef je je geen zorgen over te maken. Sommige vrouwen proberen dit al op te vangen en in te vriezen.

Hoofdpijn
Door alle hormonale veranderingen in je lichaam kun je last krijgen van hoofdpijn. Probeer minstens 2 tot 2,5 liter op een dag te drinken (liefst water of thee). Je kan eventueel paracetamol gebruiken (max 4 keer op een dag 2 stuks van 500mg).

Duizeligheid
In de eerste helft van de zwangerschap daalt je bloedruk. Hierdoor kun je bij lang staan of plotseling overeind komen duizelig worden. Als je duizelig wordt, ga dan even rustig zitten, vaak trekt het dan snel weg. Het eten van iets zouts (bijvoorbeeld een dorpje) kan ook helpen om je snel weer beter te voelen.

Obstipatie
Tijdens de zwangerschap werken je darmen trager door het hormoon progesteron en later doordat de darmen in de verdrukking komen door de groei van de baarmoeder. Hierdoor kan de ontlasting minder vaak komen en kan dit ook moeizaam gaan. Dit kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken. Ook kan je door de harde ontlasting en/of aambeien soms wat bloedverlies hebben als je naar het toilet bent geweest. Obstipatie komt niet alleen in het 1e trimester voor, maar kan de gehele zwangerschap aanhouden.

Tips:

 • Eet vezelrijk, zoals rauwkost, volkoren producten en fruit.
 • Zorg dat je ongeveer 2 tot 2,5 liter per dag drinkt, maar drink niet te veel cafeïne houdende drankjes zoals koffie.
 • Blijf in beweging, dit activeert je darmen.
 • Let op hoe je gaat zitten op het toilet. Neem de tijd om naar het toilet te gaan en leun met je rug naar achteren. Zo zorg je ervoor dat je ontlasting er beter uit kan.

Buikpijn
Door het groeien van de baarmoeder kan je buikpijn krijgen, dit voelt als menstruatiekramp. Deze pijn is normaal. Als de buikpijn steeds erger wordt of je krijgt bloedverlies, neem dan meteen contact met ons op.

 

Zwangerschapskwaaltjes tweede trimester

Zwangerschapskwaaltjes tweede trimester

 

Harde buiken
Tijdens de zwangerschap voel je de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit worden ‘harde buiken’ genoemd. Je buik voelt dan heel hard aan. Harde buiken geven geen ontsluiting en zijn meestal onschuldig. Naarmate je verder in de zwangerschap komt, hoe vaker je last kan krijgen van harde buiken. Ze worden dan ook gevoeliger. Zeker in de laatste weken zijn harde buiken vrij normaal. Als de harde buiken vaker voorkomen of niet vanzelf wegtrekken neem dan contact met ons op. Vaak is het advies om wat rustiger aan te doen, maar soms kan het ook een teken zijn van een blaasontsteking en zullen wij adviseren om je urine na te laten kijken bij de huisarts.

Bandenpijn
Je groeiende baarmoeder hangt aan 4 banden in je buik. Je kunt als je veel staat of lichamelijk zwaar werk verricht last krijgen van rekkings- of bandenpijn. Plotselinge bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen en/of vagina. Deze steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder. Vaak door rust en warmte wordt de pijn ook minder.

Brandend maagzuur
Ongeveer 50 tot 75 procent van alle zwangere vrouwen krijgt last van brandend maagzuur. Dit kan ongeveer al na 5 maanden van de zwangerschap beginnen en wordt naarmate de zwangerschap vordert erger. Het klepje dat je maag afsluit werkt minder goed door het hormoon progesteron. Ook drukt de groeiende baarmoeder tegen de maag aan. Hierdoor kan er maagzuur in de slokdarm terecht komen. Om brandend maagzuur tegen te gaan is het advies om gekruid en vet eten te vermijden, net zoals zure dranken en koffie. Door vla na het avondeten te eten of melk te drinken kan je maagzuur tegen gaan. Verder kan het helpen om in bed een extra kussen te gebruiken, zodat het maagzuur minder snel omhoogkomt. Mochten deze adviezen niet werken, mag je ook altijd Rennies of Gaviscon gebruiken. Dit kan je zonder recept halen bij de drogist of apotheek.

Bekken- rugpijn
Om het bekken klaar te maken voor de bevalling, treedt er verweking op in het kraakbeen. Dit is een langzaam proces dat al tijdens de zwangerschap begint. Je bekken wordt hierdoor bewegelijker, wat gunstig is voor de bevalling. Veel vrouwen merken dit door pijn in de onderrug of een beurs gevoel in het schaambeen en/of stuitje. Dit merk je vaker na een vermoeiende en drukke dag. Wanneer de pijn in het bekken en onderrug te erg wordt, is het verstandig om contact op te nemen met een bekkenbodemfysiotherapeut. Hieronder al enkele houdingsadviezen die jezelf kan toepassen om de pijn te verlichten:

 • Voel eerst een hoe je staat. Ga maar eens staan zonder schoenen en voel of je gewicht verdeeld wordt over beide benen en welk gedeelte van je voeten meer belast wordt.
 • Lichaamsgewicht eerlijk verdelen over beide benen/voeten.
 • Drukverdeling op de voeten, op de hielen en buitenkant van de voeten.
 • Knieën zijn los en dus niet overstrek of op slot.
 • Basisstabilisatie, de bekkenbodemspieren zijn licht aangespannen, dwarse buikspieren aanspannen (net alsof je je buik inhoudt bij het dichtknopen van je broek)
 • Bekken kantelt iets naar achteren door de basisstabilisatie. Tijdens de zwangerschap kantelt het bekken namelijk iets meer naar voren dan normaal door het verplaatsen van het zwaartepunt in je lichaam. Dit kan klachten tot gevolg hebben.
 • Schouders naar achteren en ontspannen laten hangen.
 • Nek en hoofd recht boven de schoudergordel. Kin eventueel iets intrekken.
 • Symmetrische houding. Let op dat je bij staan en zitten je lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld. Voel dus of je niet naar een kant zakt of leunt.

Duizeligheid bij rugligging

Wanneer je voor langere tijd op je rug ligt, kan het zijn dat je duizelig of niet lekker wordt. Door op je zij te draaien gaat dit gevoel vaak snel over. Dit wordt het vena cava syndroom genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat je baarmoeder op je onderste holle ader drukt (de vena cava). Dit gevoel kan onaangenaam zijn, maar is niet gevaarlijk voor de baby. Het is dus niet zo dat je niet op je rug mag slapen. Als je wel op je rug slaapt, kan het gebeuren dat je holle ader afgedrukt wordt door het gewicht van je baarmoeder, je draait je dan ongemerkt om in je slaap omdat dit niet lekker ligt.

Bloedneus
In de zwangerschap zijn de wanden van de bloedvaatjes in je neus en in je ogen wat dunner en goed doorbloedt. Dit kan ervoor zorgen dat deze vaatjes wat sneller gaan bloeden. Je kan dus vaker last hebben van een bloedneus of een gesprongen vaatje in je oog. Dit is onschuldig.

Bloedend tandvlees
Het is belangrijk je tandvlees en tanden gezond te houden tijdens je zwangerschap. Door de hormoonveranderingen heb je meer kans op het krijgen van een ontsteking in je mond. Het tandvlees gaat hierdoor sneller bloeden en is gevoeliger. Er zijn aanwijzingen dat een ontsteking van het tandvlees kan leiden tot een vroeggeboorte. Om tandvleesontstekingen te voorkomen is het advies om 2x per dag je tanden te poetsen met een zachte tandenborstel en flos of stook elke dag. Heb je het idee dat je veel last heb van tandvleesontstekingen neem dan contact op met je tandarts.

Aambeien
Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Onder invloed van het hormoon progesteron worden de wanden van je spieren en de bloedvaten tijdens de zwangerschap slapper. Dit vergroot de kans op aambeien. Aambeien kunnen erg jeuken en veroorzaken bij harde ontlasting veel pijn. Persen kan de klachten verergeren. Om aambeien tegen te gaan moet je proberen om harde ontlasting en verstoppingen te voorkomen. Dit doe je door:

 • Vezelrijk te eten.
 • 2 tot 2,5 liter per dag te drinken.
 • Sluitspier trainen.
 • Elke dag te bewegen.
 • Ga rustig op het toilet zitten.

Mochten deze tips niet werken dan kun je Curanol zalf en tabletten gaan gebruiken. Dit mag in de zwangerschap gebruikt worden en zijn bij ons op de praktijk te koop.

Zwangerschapsmasker
Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon of zonnebank bruine vlekken in je gezicht ontstaan. Dit wordt een zwangerschapsmasker genoemd. Om dit te voorkomen wordt er geadviseerd om altijd zonnebrand te gebruiken met een hoge factor en niet al te lang met je gezicht in de volle zon te zitten. Het is belangrijk om een petje of zonnehoed te dragen zodat de Uv-stralen minder makkelijk in je gezicht kunnen komen. Krijg je toch vlekken in je gezicht dan kun je hier tijdens de zwangerschap niets aan doen. Na de zwangerschap verdwijnen de vlekken meestal vanzelf. Dit kan alleen wel een tijdje duren.

Zwangerschapsstreep
Deze donkere pigmentstreep over je buik is niet gevaarlijk en verdwijnt (meestal) vanzelf weer na je zwangerschap.

 

Zwangerschapskwaaltjes derde trimester

Zwangerschapskwaaltjes derde trimester

 

Kortademigheid
Door de groeiende baarmoeder komen je longen in de verdrukking. Hierdoor krijg je een andere ademhaling en kan je sneller kortademig worden. Bijvoorbeeld al bij het oplopen van de trap. Als je kortademig bent, ga dan rustig even zitten en probeer normaal adem te halen. Je zal merken dat je je snel beter zult voelen.

Plassen
Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Dat komt omdat de baarmoeder en het hoofd van de baby op de blaas drukt. Ook komt het doordat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder open staan en de blaaswand tijdens de zwangerschap wat slapper is. Hierdoor heb je snel het gevoel dat je moet plassen.

Indien je heel vaak moet plassen en als het plassen pijnlijk is of je hebt last van ‘loze’ aandrang kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt. Wanneer je ook maar twijfel hierover hebt, laat je urine dan altijd nakijken bij de huisarts. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt, zal de huisarts je antibiotica voorschrijven. Dit is niet gevaarlijk voor de baby. Als je een blaasontsteking hebt vraag dan of ze de urine op kweek willen zetten. Het is namelijk belangrijk om te weten door welke bacterie de blaasontsteking is veroorzaakt. Dit kan namelijk consequenties hebben voor de bevalling.

Spataderen
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen, deze kunnen ook voorkomen op de schaamlippen. Na de bevalling nemen spataderen snel in grootte af. Tips om spataderen te voorkomen zijn:

 • Regelmatig te bewegen.
 • Lang staan en lang zitten te voorkomen.
 • Gebruik als je zit een krukje of een kussen om je benen hoog te leggen.
 • Het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen.

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. De afscheiding kan wat wateriger zijn dan voor de zwangerschap, dit is normaal. De extra afscheiding komt door de verhoogde doorbloeding in de vagina. Indien je klachten hebt zoals, pijn, jeuk, branderig gevoel of de afscheiding heeft een abnormale geur of kleur neem dan altijd contact met ons op of geef het aan tijdens het spreekuur. Mogelijk is er dan sprake van een vaginale schimmelinfectie en is er medicatie nodig om dit te verhelpen.

Jeuk
Je lever kan door alle hormoonveranderingen minder goed functioneren. Hierdoor komen er meer galzouten in de bloedbaan en dit kan jeuk veroorzaken. Ook oprekking van de huid kan zorgen voor jeuk. Ongeveer 20% van alle zwangere vrouwen krijgt hier in de zwangerschap mee te maken. Vaak begint de jeuk op je buik en breidt het zich uit over je hele lichaam. Huiduitslag kan hierbij ook voorkomen. Tips om je jeuk tegen te gaan zijn:

 • Draag katoenen kleren.
 • Probeer niet te krabben.
 • Neem wisselbaden waarbij je eindigt met koud water.
 • Leg ijskompressen op je huid.
 • Drink minimaal 2 tot 2,5 liter water per dag om afvalstoffen beter af te kunnen voeren.
 • Matig met koffie, thee, cacao en suiker.
 • Smeer je huid in met mentolgel.

Indien je bij de jeuk ook huiduitslag hebt, is het verstandig om dit aan ons te laten zien tijdens het spreekuur. Heb je specifiek jeuk op je handpalmen en of voetzolen dan moet je te allen tijde contact met ons opnemen via het spoednummer.


De meeste vormen van zwangerschapsjeuk hebben geen invloed op de gezondheid van de baby. Een paar dagen na de bevalling is de jeuk meestal weer verdwenen.

 

Ischias

Bij ischias heb je last van een stekende pijn in je beenzenuw. De pijn kan verlicht worden door de plek te masseren, te verwarmen of te koelen. Indien je hier vaak last van hebt, is het raadzaam om naar een fysiotherapeut te gaan.


Slapeloosheid
Door de steeds groter wordende buik kun je soms niet lekker meer liggen en kom je moeilijker in slaap. Probeer wat extra ondersteuning te vinden door kussens te gebruiken. Ook word je steeds vaker wakker om te plassen. Door de hormonen kun je urenlang wakker liggen. Probeer dan afleiding te zoeken, door bijvoorbeeld iets te lezen of een warm bad te nemen. Als je met verlof bent, kan je ook overdag een dutje doen om de slaap in te halen.

Striae
Striae ontstaat door oprekking van de huid. Striae is als het ontstaat rood en kan jeukklachten veroorzaken. Je buik insmeren kan fijn zijn, echter helpt het niet om de striae te voorkomen. Striae dat net is ontstaat ziet er vaak rood uit. Het zal nooit helemaal wegtrekken, maar het verkleurt wel, waardoor het later minder opvalt. Meestal verkleuren de striae streepjes naar verloop van tijd naar wit.

Kuitkrampen
Bijna de helft van alle zwangere vrouwen hebben weleens last van kuitkrampen. Dit komt vaker voor naarmate de zwangerschap vordert. De kramp kan erg vervelend zijn, maar is ongevaarlijk. Om kuitkrampen te voorkomen moet je regelmatig bewegen, voldoende drinken en niet te vaak met je benen over elkaar zitten. Rek en strekoefeningen tijdens de kuitkrampen kunnen ook helpen. Indien je echt veel last hebt van kuitkrampen kan je extra calcium en magnesium gaan slikken.


Vocht vasthouden
In de zwangerschap houden veel vrouwen vocht vast. Dit kan wel 2 tot 3 liter zijn. Hierdoor kan je dikke enkels, handen en vingers krijgen. Soms houden vrouwen ook meer vocht vast in het gezicht. Als je vocht vasthoudt in je handen en vingers kan je last krijgen van het carpaal tunnel syndroom. Hierdoor drukt het vocht op een zenuw, waardoor je vingers kunnen verkrampen en je krachtsverlies in je handen kan hebben. Dit is onschuldig en trekt na de bevalling weer weg.

Blijf veel water drinken en bewegen. Soms helpt het om afdrijvende thee te drinken of bleekselderij te eten. Heb je naast vocht vasthouden ook last van hoofdpijn, sterretjes zien, misselijkheid of bovenbuikpijn neem dan altijd contact met ons op via het spoednummer.

Voorweeēn
Je lichaam zal zich steeds vaker gaan voorbereiden op de bevalling als je de 37 weken voorbij bent. Hierdoor kan je vaker last hebben van harde buiken, indalingsweeën of voorweeēn. Dit is onschuldig en alleen maar goed. Vaak zakken de voorweeēn weer af. Mochten de weeën gaan doorzetten en heb je ze elke 3 á 4 minuten die een minuut lang duren neem dan contact met ons op.

 

 


Contact

Zuxx Geboortezorg

Venediën 25A

1441 AK Purmerend

info@zuxxgeboortezorg.nl

 

Spreekuurlocatie

Venediën 25A, 1441 AK Purmerend

 

 

 

 

 

Algemeen nummer: 0299-714202

Spoed nummer: 0299-714203

WhatsApp nummer: 06-10060047