Regelzaken

Wat moet je regelen?

Nu jullie kindje geboren is, zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden. We hebben een overzicht voor jullie gemaakt.

 

Aangifte

Na de geboorte ben je verplicht je kind binnen 3 dagen aan te geven bij de gemeente. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn. Dit geldt ook voor zaterdagen, zondagen en algemeen erkende feestdagen. Indien het termijn van 3 dagen eindigt op een algemeen erkende feestdag of in het weekeinde wordt het termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag. Neem de volgende documenten mee te nemen naar de gemeente:

  • paspoort of ID-bewijs (van degene die aangifte doet)
  • paspoort of ID-bewijs van de moeder
  • akte van erkenning en akte van naam keuze
  • je trouwboekje (je kindje wordt bijgeschreven in het trouwboekje. Dit is niet verplicht)

De ambtenaar van de gemeente maakt een geboorteakte op, die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit is het juridische bewijs van de geboorte van je kind. Na de aangifte krijgt het kind direct een Burgerservicenummer (BSN). Ook wordt hij ingeschreven in de Gemeente Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Aangifte van geboorte in Nederland is gratis

 

Bijschrijven verzekering

Laat je kindje bijschrijven op de verzekering van jezelf of je partner. Voor kinderen tot en met 18 jaar is het basispakket gratis. Klik hier voor meer informatie over de verzekering van je kind.

 

Vitamine K en D

Geef je borstvoeding? Dan is het advies je kindje vanaf dag acht na de geboorte vitamine K en D te geven. Geadviseerd wordt om 10 microgram vitamine D te geven, tot het vierde jaar. Dit draagt bij aan een goede ontwikkeling van het skelet, het gebit en o.a. de weerstand en spierwerking. Tot en met de leeftijd van drie maanden is 150 microgram vitamine K nodig voor de bloedstolling. Krijgt je kindje kunstvoeding? Dan hoef je alleen de vitamine D bij te geven.


Contact

Zuxx Geboortezorg

Venediën 25A

1441 AK Purmerend

info@zuxxgeboortezorg.nl

 

Spreekuurlocatie

Venediën 25A, 1441 AK Purmerend

 

 

 

 

 

Algemeen nummer: 0299-714202

Spoed nummer: 0299-714203

WhatsApp nummer: 06-10060047