Lactatiekundige

Voedingsadvies en verhuur van borstvoedingsartikelen

Zuxx Geboortezorg vindt het belangrijk om (aanstaande) ouders op professionele wijze te informeren, zodat je voorafgaand aan de kraamperiode een bewuste keuze kunt maken over de voeding die je aan je baby gaat geven. Bij ons vind je informatie over zowel borstvoeding als flesvoeding. Een lactatiekundige biedt gespecialiseerd advies. Wanneer je in de kraamtijd of daarna en borstkolf nodig hebt om de borstvoeding op gang te helpen, dan kun je daar ook bij ons voor terecht. Wij hebben professionele borstkolven beschikbaar om te verhuren aan onze clienten. Daarnaast hebben we ook een groot aantal borstvoedingsartikelen op voorraad die je bij ons kunt aanschaffen.

 

Het borstvoedingsbeleid van Zuxx Geboortezorg

 Zuxx Geboortezorg erkent het belang en de gezondheidswinst van borstvoeding voor het kind, informeert en stimuleert de (aanstaande) moeder om borstvoeding te geven.

 

In de meeste gevallen verloopt het geven van borstvoeding zonder problemen. Soms heb je ondanks de hulp van onze kraamverzorgenden en verloskundigen, toch wat extra hulp en begeleiding nodig. Een lactatiekundige zou hierbij uitkomst kunnen bieden. Een lactatiekundige geeft professionele ondersteuning bij het geven van borstvoeding en kan eventueel zelfs al in de zwangerschap uitkomst bieden en antwoord op al je vragen geven. Zuxx Verloskundigen en Zuxx Kraamzorg hebben daarvoor een eigen lactatiekundige in dienst voor lactatiekundig advies.

 

Simone Bakker is geregistreerd bij IBCLC en NVL en kan je helpen bij allerlei vragen op het gebied van borstvoeding. Naast advies over borstvoeding, geeft zij ook advies over flesvoeding. Kraamverzorgenden van Zuxx worden jaarlijks door Simone bijgeschoold op het gebied van borstvoeding. Op deze manier zullen wij altijd de beste begeleiding kunnen geven aan alle moeders en gezinnen die bij ons onder zorg zijn.

 

Mocht je niet bij ons onder zorg zijn geweest en toch op zoek naar een lactatiekundige? Dan kun je altijd contact met ons opnemen en zullen wij er voor zorgen dat onze lactatiekundige je verder helpt.

 

Certificering Baby Friendly Nederland

Zuxx Geboortezorg is gecertificeerd door Baby Friendly Nederland. Ons borstvoedingsbeleid is volledig ingericht op en voldoet aan de vijf standaarden over de begeleiding bij álle voeding voor baby’s, deze certificering is dus gericht op zowel borstvoeding als flesvoeding.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

Dat wij voldoen aan de certificering betekent dat we in de praktijk altijd de volgende situatie nastreven in onze zorg voor moeder en kind:

 • Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. Wij zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar.
 • Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Die eerste verkenning is van groot belang.
 • Je baby mag dag en nacht bij je blijven. Je kraamverzorgende geeft uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen. Praktisch alle vrouwen kunnen meer dan genoeg moedermelk produceren.
 • De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Voed ook lang genoeg. Bijvoeding is haast nooit nodig.
 • We leggen uit welke houding prettig is om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Het is een teken dat je hulp nodig hebt om met plezier de borst te geven. Vraag dus om advies aan je kraamverzorgende.
 • Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. We helpen dan ook met het afkolven van moedermelk.
 • Jonge baby's kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen of flesje te geven. Door een fopspeen drinkt je baby ook minder vaak aan de borst. Onze kraamverzorgenden kunnen je hier alles over uitleggen.
 • Onze kraamverzorgenden kunnen je ook helpen om afgekolfde melk op de beste manier voor je baby te geven. Dit kan bijvoorbeeld met een techniek die fingerfeeding heet, of met een slangetje of een flesje.

Werkwijze Lactatiekundige

 

Wanneer een lactatiekundige inschakelen?

 

Consult tijdens de zwangerschap

 • Soms heb je in je zwangerschap al behoefte aan advies van een lactatiekundige, bijvoorbeeld omdat je een speciale ervaring of gezondheidstoestand hebt. Of omdat je je goed wilt voorbereiden en specifieke dingen wilt weten. Tijdens het huisconsult van ongeveer een uur krijg je alle informatie en een passend advies afgestemd op jouw wensen en situatie. Desgewenst ontvang je daarna een verslag van het consult.

 

Consult in de kraamperiode

 • Tijdens een huisconsult van ongeveer anderhalf uur observeert de lactatiekundige jou en je baby tijdens een voeding en geeft zij advies volledig afgestemd op jouw situatie en wensen. Je ontvangt daarvan een verslag en daarna volgt er telefonische terugkoppeling of eventueel een vervolgafspraak.

 

Telefonisch overleg

 • Tijdens een telefonisch consult krijg je voornamelijk praktisch advies over borstvoeding. Dit is echter vaak niet zo doeltreffend als een volledig consult.

Borstvoeding na de kraamtijd

Na verloop van tijd is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en natuurlijk. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

 

We raden aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig, bij het consultatiebureau kunnen ze je hier alles over vertellen.

 

Consultatiebureau

Na afloop van de kraamtijd kun je voor algemene begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau. Heb je specifieke vragen of problemen met borstvoeding, dan kun je ook na de kraamtijd een consult afspreken met onze lactatiekundige.

 

Meer informatie over borstvoeding

 • Samenwerkende borstvoedingsorganisaties: de gezamenlijke site van de Nederlandse samenwerkende borstvoedingsorganisaties. De afzonderlijke organisaties hebben ieder een specifieke taak en met elkaar wordt het gehele werkveld bestreken. Deze site gaat in op de verschillende taken, zodat duidelijk is wat van iedere organisatie verwacht kan worden.
 • Kenniscentrum Borstvoeding: geeft informatie samengesteld door lactatiekundigen en moeders.
 • Vereniging Borstvoeding Natuurlijk: geeft wetenschappelijk gefundeerde, consistente informatie over borstvoeding aan (aanstaande) ouders en andere belangstellenden. Door het hele land heen zijn 175 vrijwilligers opgeleid en bijgeschoold om moeders te kunnen ondersteunen met praktische informatie over het geven van borstvoeding. Je kunt een vrijwilliger bij jou in de buurt zoeken.
 • La Leche League: draait volledig op enthousiaste en geschoolde vrijwilligers, die je van moeder tot moeder willen helpen en informeren. De informatie is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en jarenlange ervaring.

Tarieven

Kosten voor consulten worden door veel verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. Check bij je verzekering hoeveel er wordt vergoed. 

 

Binnenkort volgen hier de actuele tarieven. 

Verhuur borstkolven

Wij verhuren borstkolven en verkopen de accessoires die erbij horen. Wij verhuren de Medela Symphony kolf. Deze kolven zijn voor professioneel gebruik en zijn uitermate geschikt om de borstvoeding goed op gang te helpen gedurende de kraamweek. Al onze kraamverzorgenden zijn geschoold in het omgaan met deze kolf en kunnen hierbij perfecte ondersteuning bieden.

 

Wanneer je de kolf bij ons wilt huren, betaal je € 100,- borg. Het accessoire pakket dat je nodig hebt, kost € 40,00 en dit trekken we later van de borg af. De huur per dag bedraagt € 2,50 per dag. Aan het einde van de huurperiode zullen we berekenen hoeveel dagen huur je moet betalen en dit trekken we ook van de borg af. Desgewenst, kunnen we je een factuur geven die je dan bij de zorgverzekering kunt insturen indien je hier voor verzekerd bent.

 


Contact

Zuxx Geboortezorg

Venediën 25A

1441 AK Purmerend

info@zuxxgeboortezorg.nl

 

Spreekuurlocatie

Venediën 25A, 1441 AK Purmerend

 

 

 

 

 

Algemeen nummer: 0299-714202

Spoed nummer: 0299-714203

WhatsApp nummer: 06-10060047