Kinderwens

Voorafgaand aan je zwangerschap kun je al bij ons terecht met vragen over (gezond) zwanger worden. Je hebt besloten dat je graag zwanger wil worden, spannend! Jouw gezondheid en die van je partner hebben invloed op het zwanger worden. En op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, is de ontwikkeling van je kindje al in volle gang. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. Maar hoe ga je gezond en goed voorbereid je zwangerschap in? Wij geven je alvast de belangrijkste informatie.

 

Vruchtbaarheid

Als je eenmaal hebt besloten dat je graag zwanger wil worden, wil je dit meestal het liefst zo snel mogelijk. Eén keer vrijen kan al genoeg zijn, maar vaak is het niet meteen de eerste keer raak. Maak je niet te snel ongerust als je niet direct zwanger bent. Probeer seks leuk en ontspannen te houden.

 

Het is handig om inzicht te krijgen in je eigen menstruatiecyclus. Zo weet je ongeveer wanneer je vruchtbaar bent. Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, begint je baarmoeder met zijn maandelijkse voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van maar 24 dagen, dan vindt de ovulatie plaats rond dag 10 van je cyclus. Sommige vrouwen voelen de eisprong als een kortdurende lichte buikpijn. De vrijgekomen eicel leeft 24 uur. Zaadcellen leven 48 – 72 uur. Word je deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld.

 

Foliumzuur

Voordat je zwanger wilt worden is het verstandig om extra foliumzuur in te nemen. Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamines nodig. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met in ieder geval de 10e week van je zwangerschap. Deze tabletten zijn zonder recept bij elke drogist of apotheek verkrijgbaar. Foliumzuur verkleint de kans op afwijkingen aan het ruggenmerg en de hersenen. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte.

 

Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Een goede regel om te hanteren is om te starten met foliumzuur op het moment dat je stopt met het gebruiken van anticonceptie.

 

Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.

 

Roken, alcohol en drugs

Het gebruik van alcohol, roken en drugs kunnen ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Ook heeft dit negatieve gevolgen voor je zwangerschap. Zo heb je een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte of een kindje met een laag geboortegewicht. Het advies is om al hiermee te stoppen op het moment dat je zwanger wil worden, zodat je zo gunstig mogelijk aan de zwangerschap begint.

 

Gezond gewicht en voeding

Een gezond gewicht vergroot de kans op een zwangerschap. Ook heb je hiermee een kleinere kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Probeer met gezonde, gevarieerde voeding en voldoende beweging op een gezond gewicht te komen. Eventueel kan een voedingsdeskundige je hierbij begeleiden. Lees meer over de juiste voeding tijdens je zwangerschap en de periode erna op de website van het Voedingscentrum.

 

Ziekte en medicatie

Een (chronische) ziekte kan invloed hebben op je zwangerschap. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, diabetes of epilepsie? Bespreek met je verloskundige je medicijngebruik. Wij kunnen je voorlichting geven over de voor- en nadelen voor jou en je zwangerschap. Sommige medicatie heeft een negatieve invloed op het zwanger worden of op de ontwikkeling van de baby. Dit geldt ook voor medicatie die je zonder recept kan kopen en homeopathische medicatie. Alleen paracetamol kan je zonder overleg gebruiken. Komt er een erfelijke ziekte voor in je familie? Dan kan je soms al vóór de zwangerschap onderzoek te laten doen naar bijvoorbeeld dragerschap.

 

Werk

Op je werk kunnen er omstandigheden zijn die je vruchtbaarheid beïnvloeden. Denk aan werken met chemische stoffen, straling, trillingen of werk waarbij je een infectie kunt oplopen. Is dit bij jou het geval of twijfel je? Maak dan een afspraak met de bedrijfsarts om een plan te maken. Wil je meer inzicht in jouw gezondheid en weten welke adviezen op jou van toepassing zijn? Vul dan de vragenlijst in op zwangerwijzer.nl in of lees meer op strakszwangerworden.nl. Natuurlijk kan je ook met je vragen bij ons terecht.

 

Moeilijk zwanger worden

Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden. Als dit na een jaar proberen nog niet gelukt is, kunnen jij en je partner hiervan de oorzaak laten onderzoeken. Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij ons. We zullen je vervolgens doorverwijzen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis van je keuze.

 

Als blijkt dat je niet ‘op de gewone manier’ zwanger kunt worden, kan je eventueel in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Er zijn verschillende soorten behandelingen en de gynaecoloog zal samen met jou (en je partner) bespreken wat in jullie situatie het beste zal zijn.

 

Kijk voor meer informatie op de website van de Verloskundige.nl


Contact

Zuxx Geboortezorg

Venediën 25A

1441 AK Purmerend

info@zuxxgeboortezorg.nl

 

Spreekuurlocatie

Venediën 25A, 1441 AK Purmerend

 

 

 

 

 

Algemeen nummer: 0299-714202

Spoed nummer: 0299-714203

WhatsApp nummer: 06-10060047