Anticonceptie

Misschien ben je er zo vlak na de bevalling nog niet mee bezig, maar toch is het goed om vast over anticonceptie na te denken. Voor je eerste menstruatie heb je al een eisprong en kun je weer zwanger worden. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie mogelijk. Welke anticonceptiemethode het best bij jou past hangt af van verschillende dingen. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedsmiddelen. Je kunt al je vragen over anticonceptie met ons bespreken.

 

Anticonceptievoorlichting door de verloskundige

Wij zijn als verloskundigen van Zuxx bevoegd en bekwaam om zwangeren en kraamvrouwen te informeren over anticonceptie. Bij het afsluiten van de kraamweek bespreken wij samen met jou de verschillende vormen van anticonceptie en zullen we samen kijken welke soort het beste bij jouw situatie past. Voor veel vrouwen is het tijdens het afsluiten van het kraambed nog te vroeg om na te denken over anticonceptie. Het is daarom ook mogelijk om je nacontrole te combineren met een anticonceptieconsult.

 

Tijdens dit consult worden je wensen van anticonceptie besproken en bekijken we samen wat kan en mag. Samen met de verloskundige kom je zo tot een methode die het best bij je past. De methode van jouw keuze kan eventueel ook direct voorgeschreven worden. Je krijgt dan een recept van ons mee. De voorgeschreven anticonceptie haal je met een recept bij de apotheek op.

 

Anticonceptie na de bevalling

Rond 6 weken na de bevalling kun je op nacontrole komen bij je verloskundige. Als je graag een anticonceptie advies wilt, kun je dit bij het maken van de nacontrole afspraak aangeven. Heb je een voorkeur voor de orale anticonceptiepil, de pleister of vaginale ring, dan krijg je van ons het recept meteen mee en kan je aan de slag. Ga je liever voor een spiraal, dan krijg je van ons het recept en maken we een afspraak voor het plaatsen hiervan op de praktijk.

 

Soorten Anticonceptie

Er zijn verschillende manieren van anticonceptie. Welke het best bij jou past, is afhankelijk van je wensen en eventuele medische voorgeschiedenis. Klik hier voor meer informatie over anticonceptie.

 

Spiraal

Je wilt een spiraaltje laten plaatsen?

Je bent al eerder op gesprek geweest bij de verloskundige om de verschillende vormen en jouw keuze voor anticonceptie te bespreken. Daar is ook uitgelegd hoe het plaatsen van een spiraal in zijn werk gaat en je hebt een recept gekregen van de verloskundige. We raden aan minimaal een week voor het plaatsen het recept in te leveren bij de apotheek, dit omdat de spiralen niet altijd op voorraad zijn. Zowel het hormoonhoudende spiraal als het koperhoudende spiraal haal je op bij de apotheek en neem je dus zelf mee naar de afspraak.

 

Het plaatsen van een spiraal wordt gedaan door de verloskundigen Britt Zomer of Marlies Kregel. Het spiraaltje kan op zijn vroegst 10 weken na de bevalling geplaatst worden, dit is het moment dat je baarmoeder weer klein genoeg is. Nadat het spiraaltje is geplaatst zal dit direct ook altijd nog gecontroleerd worden door middel van een echo. Zo weten we zeker dat het spiraaltje juist geplaatst is en dat het zijn werk goed zal doen.

 

Voor wie?

Wij plaatsen spiralen bij vrouwen die in ieder geval een keer bevallen zijn. Indien je geen kraamvrouw bent van onze praktijk, of misschien al lang geleden bent bevallen in onze praktijk dan ben je evengoed welkom om bij ons een afspraak te maken voor het plaatsen van een spiraal.

 

Spiraaltje verwijderen en/of kinderwens

Wil je je spiraal juist laten verwijderen? Dat kan ook bij Zuxx Verloskundigen. Indien de reden hiervoor een kinderwens is kun je het beste vooraf starten met het slikken van foliumzuur. Ook al ben je nog nooit onder zorg geweest bij Zuxx, ben je van harte welkom voor het verwijderen van een spiraal.

 

Kosten en vergoedingen

Anticonceptie voorschrijven valt onder de verloskundige zorg, die gedekt wordt vanuit de basisverzekering. Het plaatsen van een spiraal wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben met alle verzekeraars een contract voor het plaatsen van spiralen.

 

De aanschaf van het spiraal kan met het recept dat je van ons hebt gekregen, bij de apotheek. Of je spiraal zelf vergoed wordt, is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Het is daarom verstandig om bij je zorgverzekeraar te informeren wat de kosten zijn van het spiraal en wat zij eventueel vergoeden.


Contact

Zuxx Geboortezorg

Venediën 25A

1441 AK Purmerend

info@zuxxgeboortezorg.nl

 

Spreekuurlocatie

Venediën 25A, 1441 AK Purmerend

 

 

 

 

 

Algemeen nummer: 0299-714202

Spoed nummer: 0299-714203

WhatsApp nummer: 06-10060047