FAQ Kraamzorg

Hoe lang kan ik kraamzorg krijgen?

Het aantal uren dat je krijgt bij basiszorg is 49 uur indien je borstvoeding geeft en 45 uur als je flesvoeding geeft. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen. Dit zal tijdens de kraamzorg intake ook met je worden besproken. Waar dat nodig is kunnen wij aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg (LIP) de kraamzorg verhogen met aanvullende uren of verlengen met 2 dagen, zodat de zorg optimaal aansluit bij jullie situatie.

 

Wat is het minimaal aantal uur kraamzorg dat ik moet afnemen?

Het minimale aantal uren zorg dat je moet afnemen is 24 uur. Dat komt neer op 3 uur per dag. De zorg is dan vooral gericht op de medische controles en begeleiding bij de zorg van jullie kindje en minder gericht op huishoudelijke ondersteuning.

 

Wat zijn de kosten voor de kraamzorg?

Kraamzorg valt binnen het basispakket van de zorgverzekeraars. Echter heb je wel een eigen bijdrage. Deze is in 2019 vastgesteld op € 4,40 per uur. Dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Wanneer je aanvullend verzekerd bent krijg je (een gedeelte van) de eigen bijdrage vergoed. Indien je precies wilt weten hoe het bij jouw zorgverzekering werkt, kun je het beste informeren bij je zorgverzekeraar of kijk in je polis.

 

Valt kraamzorg in mijn verzekeringspakket?

De basiszorg wordt vergoed. De eigen bijdrage wordt (gedeeltelijk) vergoed bij aanvullende verzekeringen. Wanneer je aanvullend verzekerd bent krijg je (een gedeelte van) de eigen bijdrage vergoed. Indien je precies wilt weten hoe het bij jouw zorgverzekering werkt, kun je het beste informeren bij je zorgverzekeraar of kijk in je polis.

 

Kan ik langer kraamzorg krijgen dan gebruikelijk?

De kraamzorg kunnen wij verlengen als hier een indicatie voor is. Bijvoorbeeld als de voeding nog niet goed verloopt of als je nog niet voldoende bent hersteld van de bevalling. Wij doen dit aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP). Als je kindje in de eerste periode na de bevalling voor langere tijd is opgenomen geweest in het ziekenhuis (langer dan 10 dagen), kan vaak uitgestelde kraamzorg (couveuse nazorg) worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar.

 

Hoeveel uur per dag krijg ik kraamzorg?

Het aantal geïndiceerde uren kraamzorg wordt verdeeld over de eerste acht dagen na de bevalling. Tijdens de eerste paar dagen zal de kraamverzorgster langer aanwezig zijn dan de laatste paar dagen. De eerste dagen heb je de zorg vaak harder nodig. Je kan de uren in overleg met de kraamverzorgster zelf indelen naar wat jullie prettig vinden. Van elke dag dat je in het ziekenhuis ligt gaat er 6 uur van je kraamzorg af, behalve de dag van thuiskomst.

 

Kan ik zelf een kraamverzorgende kiezen?

Als je een voorkeur hebt kan je dit natuurlijk altijd aangeven. Wij zullen dan ons best doen om dit voor je te regelen, maar kunnen dit niet garanderen. Als de kraamverzorgster al aan het werk is in een ander gezin, dan kunnen we haar niet uit dat gezin halen. Zo zouden we de continuiteit van zorg in gevaar brengen. Natuurlijk kunnen we altijd kijken wat we kunnen regelen.

 

Is het raadzaam dat mijn man ook verlof neem gedurende de kraamzorgperiode?

Op dit moment krijgt de partner 5 dagen betaald kraamverlof. Als je het fijn vindt dat je partner langer aanwezig is gedurende de kraamperiode dan kan hij daar onbetaald verlof voor opnemen of de vakantiedagen voor gebruiken. Tijdens de kraamweek zal de kraamverzorgende ook veel leren aan je partner.

 

Kan de kraamverzorgster mij adviseren over borstvoeding?

Ja, al onze kraamverzorgsters zijn borstvoeding gecertificeerd en volgen elk jaar bijscholingen over borstvoeding. Zij hebben allen nauw contact met onze lactatiekundige. Bij vragen of problemen waar ze zelf niet uit komen, kunnen ze dus snel en makkelijk contact opnemen met haar. Zo kunnen we je altijd de beste zorg omtrent borstvoeding garanderen.

 

Gaat de kraamverzorgende ook mee naar het ziekenhuis als ik daar wil bevallen?

Bij bevallingen in het Dijklanderziekenhuis (te Hoorn) gaat jouw eigen kraamverzorgende mee om jou en de verloskundige te assisteren bij de bevalling. Dit is wel zo fijn voor de continuïteit van zorg. Bij bevallingen in andere ziekenhuizen zal de kraamverzorgster/verpleegkundige van het ziekenhuis assisteren bij de bevalling.

 

Kan ik de kraamverzorgster bereiken buiten de kraamzorg tijden?

Het is niet de bedoeling dat de kraamverzorgster buiten werktijden wordt gebeld. Wel kan de kraamvrouw te allen tijde contact opnemen met de dienstdoende verloskundige. Zij kan alle vragen beantwoorden die je mogelijk hebt.

 

Nog meer vragen?

Staat je vraag/antwoord er niet tussen? Stuur ons gerust een mail met je vraag. Je krijgt hier binnen 24 uur antwoord op.

 


Contact

Zuxx Geboortezorg

Venediën 25A

1441 AK Purmerend

info@zuxxgeboortezorg.nl

 

Spreekuurlocatie

Venediën 25A, 1441 AK Purmerend

 

 

 

 

 

Algemeen nummer: 0299-714202

Spoed nummer: 0299-714203

WhatsApp nummer: 06-10060047