Medische echo's

Zuxx echo heeft met alle zorgverzekeraars een contract. De echo’s worden rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. Alleen echo’s zonder medische indicatie worden zelf betaald, deze echo’s noemen we pretecho’s.

 

Vroege echo

Een vroege echo wordt ook wel een vitaliteitsecho genoemd. De belangrijkste reden van deze echo is om te kijken of er een intacte zwangerschap is en of er dus al hartactie te zien is. Er wordt gekeken of het embryo in de baarmoeder zit en er wordt gekeken of er 1 of meerdere embryo’s te zien zijn in je baarmoeder. Met deze echo kunnen wij nog niet je uitgerekende datum vaststellen omdat het embryo hier nog te klein voor is. Het precies opmeten van jullie kindje en het berekenen van je uitgerekende datum wordt gedaan tijdens je termijnecho. Een vroege echo kan plaatsvinden vanaf 6 weken zwangerschap, maar het beste is om te wachten tot 8 à 9 weken zwangerschap. De echo geeft dan het meeste zekerheid.

 

Bij Zuxx proberen we de echo altijd eerst via je buik te maken. Ons echoapparaat is vaak goed genoeg om duidelijk beeld te geven. Het kan echter zijn dat door ligging van je baarmoeder of het in de weg zitten van je darmen dat we uitwendig geen goed beeld krijgen. We zullen de echo dan inwendig (vaginaal) maken. Een inwendige echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de zwangerschap. De echoprobe wordt slechts een klein stukje in de vagina ingebracht. Zo kom je dichterbij de baarmoeder en geeft het een beter beeld.

 

Termijn echo

Tot ongeveer 14 weken verloopt de ontwikkeling en groei van elke foetus nagenoeg gelijk. Door het meten van de foetus van kruin tot stuit kunnen we de lengte goed bepalen. Deze lengte correspondeert met een zwangerschapsduur en zo berekenen we je uitgerekende datum. We doen de termijnecho tussen de 10 en 12 weken om te bepalen hoe lang je precies zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. We plannen deze termijnecho (bijna) altijd gelijk in met je intake. Tijdens deze echo zie je al een echt kindje met bewegende armen en beentjes.

Natuurlijk ga je er vanuit dat alles goed is met je kindje en dat de echo leuk is om naar te kijken. Het kan helaas ok voorkomen dat er op de echo gezien wordt dat er iets niet in orde is. Zoals bij een miskraam of (het vermoeden van) een afwijking bij de baby. Omdat de verloskundigen van Zuxx de echo’s zelf maken, kunnen we je hierin gelijk goed begeleiden. We zullen het verdere beleid aan je uitleggen en je hierin begeleiden en eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog als dit nodig blijkt te zijn.

 

De 13-weken screenings echo

De 13-weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. Je kiest zelf of je deze echo wel of niet wilt laten maken. Denk daarom goed na over de volgende vragen: hoeveel wil je tijdens de zwangerschap al weten over de gezondheid van je baby? Als je te horen krijgt dat er een afwijking is, wat wil je dan doen? Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, een open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. 

De 13-weken echo is vergelijkbaar met de 20-weken echo, bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopie met een echo of jullie kind lichamelijke afwijkingen heeft. Bekijk hier een video over de 13-weken echo en de 20-weken echo. 

 

Klik hier om naar de website onderzoekvanmijnongeborenkind.nl te gaan voor meer informatie over de 13 weken echo. 

 

De 20-wekenecho (SEO)

Deze echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind. Er wordt een uitgebreide screening gedaan  van een aantal vastgestelde structuren bij de baby. Hierbij kun je denken aan: het hart, de maag, blaas, nieren, rug, hersenen, ledematen. Er wordt gekeken of er voldoende vruchtwater aanwezig is en waar de placenta in de baarmoeder ligt. Ook zal er naar de groei van je kindje gekeken worden. Deze echo vindt plaats tussen 18 en 21 weken en wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

In de meeste gevallen wordt er niets ontdekt tijdens dit onderzoek. Als er bij deze echo geen bijzonderheden worden gezien, betekent dat echter nog niet dat het 100% zeker is dat het kindje echt helemaal gezond is. Een aantal afwijkingen ontstaan later, is niet te zien op een echo of kan gemist worden door bijvoorbeeld een ongunstige ligging van de baby of een onduidelijk beeld. Wanneer er wel iets afwijkends wordt gezien, wordt er vervolgonderzoek aangeboden. Er zullen gesprekken met jullie gevoerd worden om uitgebreid informatie te krijgen over de mogelijke gevolgen voor het kind. De verloskundigen van Zuxx zullen je hierin begeleiden en ervoor zorgen dat je alle informatie krijgt en dat je in het juiste ziekenhuis gezien wordt voor vervolgonderzoek.

 

De 20-wekenecho wordt gemaakt door Marja Schouten, Astrid Mertens, Lisanne Cremer of Marleen Snabilie.  Wij hebben een samenwerkingsverband met het AMC. Zij controleren de kwaliteit van onze echo’s.

 

Groei echo

Bij de groeiecho wordt er gekeken naar de groei van de baby. Dit wordt gedaan door het hoofd op te meten, de buik en het bovenbeen botje op te meten. Met deze metingen die we uitvoeren, kunnen we een indicatie geven van de groei. Deze metingen zijn altijd een momentopname daarom worden er altijd meerdere groeiecho’s ingepland. We kunnen dan ook naar de groeicurve van jullie baby kijken. Tijdens een groeiecho kijken we ook naar de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de baby.

 

Bij twijfel over de groei bij het uitwendig onderzoek zullen we een groeiecho inplannen. Maar er zijn ook verschillende indicaties voor het inplannen van deze echo’s, bijvoorbeeld het hebben van overgewicht, zwangerschapssuikerziekte of een vorig kind dat erg groot was bij de geboorte. Een groeiecho is dus niet standaard. De groeiecho kan plaatsvinden tussen 22 en 36 weken. Na de 36e week van je zwangerschap is de echo niet meer zo betrouwbaar.

 

Liggingsecho

Als er rond 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt, maken we een liggingsecho. Hierbij kijken we met de echo of het hoofdje van de baby naar beneden ligt. Het kindje draait namelijk rond in je baarmoeder. Vanaf 35 weken willen we graag dat het kindje met het hoofdje in je bekken ligt. In ongeveer 3-4 % van de gevallen ligt het kindje in stuit (met de billen in jouw bekken) of soms zelfs dwars. Als dit het geval is dan is er een uitwendige draaiing (versie) mogelijk om het kindje van buitenaf te laten draaien, dit gebeurt in het ziekenhuis. Mocht jullie kindje in een stuitligging in je buik liggen dan zullen we je alle informatie geven over hoe nu verder en we verwijzen je naar het ziekenhuis.

 

Placentalokalisatie

Mocht er tijdens je 20-weken echo te zien zijn dat je placenta dichtbij/voor de uitgang van je baarmoeder ligt, dan wordt er rond de 32 weken zwangerschap nogmaals gekeken of je placenta niet meer voor de uitgang van je baarmoeder ligt. Mocht dit wel het geval zijn dan kan dit een probleem geven bij je bevalling.

 

 


Contact

Zuxx Geboortezorg

Venediën 25A

1441 AK Purmerend

info@zuxxgeboortezorg.nl

 

Spreekuurlocatie

Venediën 25A, 1441 AK Purmerend

 

 

 

 

 

Algemeen nummer: 0299-714202

Spoed nummer: 0299-714203

WhatsApp nummer: 06-10060047