Algemeen

Wat is een echo?

Bij echografisch onderzoek wordt gebruikt gemaakt van geluidsgolven met een zeer hoge frequentie, waardoor het voor ons onhoorbaar is. Het echoapparaat wekt deze golven op, het geluid wordt het lichaam in gezonden en levert weerkaatsingen van geluid op. Het weerkaatste geluid wordt door het apparaat opgevangen en omgezet in beeld. De hoeveelheid van het weerkaatste geluid, bepaalt de kwaliteit van het echobeeld. De ligging van jullie kindje, de hoeveelheid vruchtwater en ook het postuur van de moeder kunnen van invloed zijn op de beeldkwaliteit van de echo.

 

Een echo wordt gemaakt met behulp van geluidsgolven. Bij het gebruik van geluidsgolven bij echografisch onderzoek zijn geen schadelijke effecten bekend. Uit onderzoek weten we dat bijvoorbeeld röntgenstralen wel zouden kunnen leiden tot beschadigingen van cellen of organen. Dit zijn dus andere stralingen dan die gebruikt worden met een echo. Het gebruik van geluidsgolven is dus niet schadelijk voor de ongeboren baby of de zwangere vrouw.

 

Wij zullen een warme gel op je buik aanbrengen en met de transducer over je buik glijden, jullie kunnen het beeld mee bekijken op een groot televisiescherm. We kunnen je van alles laten zien en zullen ook plaatjes opslaan. Deze plaatjes kun je vervolgens via een USB-stick mee naar huis krijgen.

 

Het maakt niet uit welke kleding je aanhebt bij een echo, wel is het van belang om een eventuele navelpiercing uit te doen bij een echo zodra je verder bent dan 13 weken. Een navelpiercing heeft vaak scherpe randjes en deze zouden de transducer (waar wij de echo mee maken) kunnen beschadigen.

 

Wanneer krijg ik een echo?

Bij Zuxx zullen we altijd proberen om zo snel mogelijk een echo voor je in te plannen. Dit doen we eigenlijk altijd bij de eerste afspraak rond 8 weken. De volgende echo is met de intake en deze zullen we tussen de 10 en 13 weken inplannen. De derde echo die je standaard krijgt aangeboden is de 20-wekenecho. Mocht je zelf liever vaker of eerder echo’s willen, dan kan dit. Je kunt ze dan zelf inplannen, dit noemen we dan pretecho’s en deze worden niet vergoed door de zorgverzekering.

 

Wat is het verschil tussen een medische echo en een pretecho?

Bij een medische echo kijken we naar de baby met een reden. We willen de baby opmeten, we willen kijken of het hartje van de baby klopt of we willen de hele baby en zijn of haar organen bekijken. Medische echo’s worden altijd gedaan op indicatie van de verloskundigen. Deze echo’s worden dan ook vergoed door de zorgverzekering.

 

Veel ouders vinden de 3 standaard echo’s in de zwangerschap te weinig. Je kunt er altijd voor kiezen om meerdere echo’s te maken. De echo’s waar je zelf voor kiest, noemen we pretecho’s. Tijdens deze echo’s zullen we niet op zoek gaan naar afwijkingen, maar we gaan vooral kijken wat de baby in je buik aan het doen is. We proberen het gezichtje te bekijken en maken veel mooie plaatjes.

 

Je kunt de pretecho's niet combineren met de medische echo’s. Wij hanteren hiervoor de landelijke richtlijnen.

 

Wat is het verschil tussen 2D, 3D en 4D echo?

Als we met een 2D echo naar jullie kindje kijken, krijgen we zwart/wit beelden te zien van doorsnedes, net als bij een CT of MRI scan. Hiermee kunnen we dus heel goed naar onder andere de organen van het kindje kijken en zien we het kindje bewegen. We kunnen ook naar het gezichtje kijken, hierbij geeft een “en profiel” doorsnede al een heel herkenbaar beeld.

 

Met 3D kunnen we het oppervlak van het gezichtje laten zien. Hiervoor gebruiken we een andere techniek. De geluidsgolven worden anders aangestuurd waardoor we geen doorsnedes, maar volumes te zien krijgen: een driedimensionaal pakketje aan informatie. Dat pakketje kunnen we bewerken, waardoor we een mooie, realistische afbeelding in kleur van bijvoorbeeld het gezichtje van jullie kindje kunnen laten zien, maar ook een voetje of een handje.

 

Met 4D plakken we de 3D foto’s snel achter elkaar (net als in een film). Op die manier kunnen we de bewegingen van jullie kindje laten zien. Deze laatste D staat dus voor bewegend beeld.


Contact

Zuxx Geboortezorg

Venediën 25A

1441 AK Purmerend

info@zuxxgeboortezorg.nl

 

Spreekuurlocatie

Venediën 25A, 1441 AK Purmerend

 

 

 

 

 

Algemeen nummer: 0299-714202

Spoed nummer: 0299-714203

WhatsApp nummer: 06-10060047