Net zwanger

Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen, je bent zwanger! Gefeliciteerd! Je kunt je alvast aanmelden bij ons, je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig en ook is een afspraak bij de huisarts niet nodig. Voordat je de eerste controle en echo afspraak hebt duurt het nog even en toch heb je misschien al allerlei vragen. In dit stappenplan kun je al veel antwoorden vinden, maar natuurlijk kun je ons altijd mailen of bellen met vragen.

 

Zodra je een positieve test hebt, kun je het beste gelijk een verloskundige zoeken om je aan te melden. Wij vinden het fijn als je je zo snel mogelijk aanmeldt, zodat we genoeg tijd hebben om de afspraken met je in te plannen. Tijdens je zwangerschap zijn wij laagdrempelig bereikbaar en zullen altijd samen met jou werken aan een zwangerschapsbegeleiding die bij je past. In je zwangerschap kom je ongeveer 10 keer bij ons voor controles. De tijd tussen de afspraken wordt steeds korter, naarmate je verder zwanger bent. De eerste afspraak duurt over het algemeen het langst omdat we dan je hele gezondheid willen inventariseren. De volgende controles zijn meestal een stuk korter. We zullen in ieder geval elke controle je bloeddruk meten, je buik voelen en het hartje van de baby luisteren. Natuurlijk is er tijdens elke controle voldoende tijd voor het stellen van je vragen, het bespreken van eventuele zorgen en het geven van mentale support. Naast de reguliere, geplande controles, zijn wij 24/7 bereikbaar voor spoedvragen, ongerustheid of bijvoorbeeld het begin van je bevalling.

 

Als je bevalling gaat beginnen, bel je ons. Je mag bijna altijd zelf kiezen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Op beide plekken mogen wij je bevalling begeleiden, tenzij er een medische indicatie ontstaat. Voor meer informatie klik door naar de bevalling.

 

Na de bevalling blijf je nog steeds onder onze zorg. De eerste 10 dagen zijn wij nog dag en nacht bereikbaar voor het beantwoorden van je vragen of wanneer er problemen zijn. In deze eerste 10 dagen komen wij ook nog ongeveer drie keer thuis bij je langs om te controleren hoe het met jou en met de baby gaat. De kraamverzorgende is er in de kraamperiode iedere dag, zij is je eerste aanspreekpunt. Wij blijven als verloskundigen echter verantwoordelijk, en dus volgen we jullie in deze eerste week intensief. Wanneer de kraamverzorgende twijfelt aan iets, dan zal zij dit altijd met ons overleggen, zie kopje kraamzorg.

 

Zes weken na je bevalling plannen we nog een nacontrole in, op dit moment wordt de zorg helemaal afgesloten. We plannen een individuele controle in op de praktijk met de verloskundige die bij je bevalling aanwezig was, er is dan tijd om nog vragen te stellen en terug te kijken op je zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Daarnaast meten we je bloeddruk, voelen we naar je buikspieren en bespreken we jullie wensen ten aanzien van anticonceptie. Het is ook mogelijk om jouw nacontrole in groepsverband te laten plaatsvinden. Je kunt dan komen naar ons mamacafe. Je leert andere moeders die pas bevallen zijn kennen en kunt het samen hebben over de dingen die je meemaakt. Natuurlijk zijn de verloskundigen dan ook aanwezig en is er natuurlijk ook ruimte voor individuele vragen.

 

Je kunt je alvast voorbereiden om in te lezen met welke voedingsadviezen en leefstijladviezen je rekening moet houden.

 

Naast gezonde voeding is een gezonde leefstijl ook belangrijk. Sporten of bewegen draagt hier aan bij. Ben je gewend om te sporten, dan kun je dit gewoon blijven doen. Het is wel verstandig om contactsporten te vermijden en je trainer op de hoogte te brengen van je zwangerschap. Indien je niet gewend bent om te sporten voor je zwangerschap dan is het ook een optie om tijdens je zwangerschap een zwangerschapscursus te gaan doen waar ook aandacht aan bewegen besteed wordt. Bekijk hier ons aanbod, er is genoeg om uit te kiezen!

 

Tijdens de zwangerschap ben je vatbaarder voor infecties omdat je weerstand vaak wat naar beneden gaat. Was daarom regelmatig je handen en ga hygiënisch met voedsel om. Als je gaat tuinieren of de kattenbak verschoont, is het belangrijk om handschoenen te gebruiken.

 

 

TO DO:

  • Slik tot 10 weken foliumzuur
  • Schrijf je in bij ons via de website of bel ons om je in te schrijven en plan de eerste afspraken in. Bij Zuxx Verloskundigen krijg je op korte termijn een echo afspraak.
  • Meld je aan voor Moeders voor Moeders
  • Lees alvast de folder Zwanger van het RIVM
  • Lees alvast de folders over de prenatale screening, bijvoorbeeld de folder over de NIPT en de 13 weken echo
  • Aanmelden voor het zwangerenportaal, je kunt dan meekijken in je dossier en tevens krijg je herinneringen van je afspraken.

Contact

Zuxx Geboortezorg

Venediën 25A

1441 AK Purmerend

info@zuxxgeboortezorg.nl

 

Spreekuurlocatie

Venediën 25A, 1441 AK Purmerend

 

 

 

 

 

Algemeen nummer: 0299-714202

Spoed nummer: 0299-714203

WhatsApp nummer: 06-10060047