Moeder zijn

Inmiddels ben je al even geleden bevallen en heb je hopelijk een beetje een ritme kunnen vinden met jullie nieuwe gezinssamenstelling.

 

Het is goed om te weten dat de meeste kinderen gemiddeld 2 uur per dag huilen. Dit is dus niet gek. Meestal huilen kinderen het meest als zij tussen de 2 en 10 weken oud zijn. Huilen helpt bij de ontwikkeling van baby’s en een manier van communiceren. Met huilen probeert een baby aan te geven waar hij of zij behoefte aan heeft. Als je denkt dat je baby meer dan normaal huilt, is het verstandig om dit aan te geven bij het consultatiebureau. Zij kunnen je tips en adviezen geven om hier mee om te gaan. Na je bevalling en kraamtijd kun je nog steeds bij Zuxx terecht. Zo hebben we bijvoorbeeld de mogelijkheden om bij een osteopaat langs te gaan, je kunt bij ons komen voor baby massage en ook kun je voor lessen baby yoga bij ons terecht.

 

Denk goed om jezelf en zorg dat je voldoende eet en drinkt. Probeer te slapen in het ritme van je baby zodat je zoveel mogelijk aan je rust toe komt. Na de bevalling is er voor jouw lichaam ook veel veranderd. Misschien merk je wel dat je bekkenbodem nog niet helemaal de oude is. Het is daarom belangrijk om na je zwangerschap en bevalling deze spier weer goed te trainen zodat hij weer terug in vorm kan komen. Dit helpt je om stressincontinentie op latere leeftijd te voorkomen. In het boek dat je van Zuxx Kraamzorg hebt gekregen staan oefeningen om je bekkenbodem te trainen. Er zijn ook speciale cursussen voor pas bevallen moeders om weer te gaan trainen, hier wordt ook aandacht besteed aan je bekkenbodem. Mocht je echt veel klachten hebben, dan is het verstandig om een bekkenbodem fysiotherapeut te raadplegen.

 

Niet alleen je bekkenbodem moet herstellen van het verweken in de zwangerschap en het oprekken tijdens een bevalling. Je hele lijf moet herstellen. De eerste weken is het vooral belangrijk om rust te nemen en goede voeding te nuttigen.

 

Na 6 weken zijn de meeste vrouwen weer klaar om te gaan sporten en conditie op te bouwen. Het is echter belangrijk om rustig op te bouwen en te luisteren naar de grenzen van je lichaam. Tijdens de nacontrole controleren we altijd even of je buikspieren weer op de goed plek zitten. Deze spieren zijn namelijk uit elkaar gegaan om ruimte te maken voor je baby. Na een aantal weken komen ze weer op hun oude plek en liggen deze spieren weer tegen elkaar aan. Dit kun je ook zelf controleren door plat op je rug te gaan liggen, je kin op je borst te tillen alsof je je buikspieren gaat trainen, dan kun je voelen of je boven je navel nog tussen je spieren in kunt komen met je vingers. Pas wanneer je geen gleuf meer voelt, kun je weer gaan sporten. Bij twijfel kun je altijd even met ons contact opnemen.

 

Je hebt er misschien nog niet over nagedacht, maar vrij snel na je bevalling kun je alweer vruchtbaar zijn. Veel vrouwen willen niet direct na een zwangerschap opnieuw zwanger worden, het is ook belangrijk om je lijf de tijd te geven om te ontzwangeren. Het is dus belangrijk om na te denken over anticonceptie. Het wisselt per vrouw wanneer de cyclus weer op gang komt, maar dit kan al na 4 tot 6 weken na je bevalling. Je weet nooit precies wanneer je menstruatie weer op gang komt, en dus weet je ook niet wanneer je weer vruchtbaar bent. De verloskundigen van Zuxx kunnen je alles vertellen over anticonceptie en samen met jou een weloverwogen keuze maken. We kunnen er dan ook voor zorgen dat je een recept mee krijgt voor de anticonceptiesoort van jouw keuze en indien je een spiraal wenst, dan kunnen we die voor je plaatsen. Bij Zuxx wordt je spiraal altijd direct gecontroleerd met een echo zodat je zeker weet dat het spiraal juist geplaatst is en zijn werk dus zal doen.

 

Ongeveer 3 maanden na de bevalling gaan veel vrouwen weer aan het werk. Wanneer je nog borstvoeding geeft, heb je recht op een kwart van je werktijd om te besteden aan kolven of het voeden van je kind. Je werkgever is ook verplicht om hier een geschikte ruimte voor aan te bieden.

 

To do:

  • Train je bekkenbodem.
  • Kom op nacontrole als je nog vragen hebt of de bevalling met ons wilt bespreken.
  • Beslissen welke anticonceptie je wilt gaan gebruiken en dit regelen. Eventueel een afspraak bij Zuxx maken voor het plaatsen van een spiraal. Dit kan vanaf 10 weken.
  • Indien je een nieuwe zwangerschap wenst, dan is het belangrijk om weer foliumzuur te gaan slikken vanaf het moment dat je stopt met het gebruik van anticonceptie.

Contact

Zuxx Geboortezorg

Venediën 25A

1441 AK Purmerend

info@zuxxgeboortezorg.nl

 

Spreekuurlocatie

Venediën 25A, 1441 AK Purmerend

 

 

 

 

 

Algemeen nummer: 0299-714202

Spoed nummer: 0299-714203

WhatsApp nummer: 06-10060047